Uczniowie klasy drugiej z naszej szkoły realizując program edukacyjny „Owoce i warzywa w szkole” na zajęciach z edukacji wczesnoszkolnej poznawali tajniki zdrowego odżywiania.
Celem programu jest zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli warzyw i owoców w diecie dziecka, a co za tym idzie przyczynianie się do obniżania poziomu otyłości dzieci w Polsce – poprzez edukację.
Wychowawczyni klasy przeprowadziła wcześniej z uczniami klika zajęć na temat zdrowego stylu życia, dzięki którym dzieci poznały 12 zasad zdrowego odżywiania.
O pomyśle włączenia się uczniów naszej szkoły do akcji zostali odpowiednio wcześniej powiadomieni rodzice oraz sami zainteresowani – uczniowie. Wszyscy spisali się na medal, wspólnie przygotowanie śniadania było okazją do wymiany wielu cennych uwag dotyczących zasad zdrowego żywienia.
Na wspólnym stole znalazły się talerzyki, papierowe serwetki i produkty do przygotowania kanapek. Wychowawczyni klasy przypomniała uczniom o higienie i kulturalnym zachowaniu się przy stole.
Dzieci bardzo zaangażowały się w przygotowywanie zdrowych i fantazyjnych kanapek.
Aż przyjemnie było patrzeć jak uczniowie z apetytem pałaszują kolorowe kanapki przygotowane przez siebie. Na pieczywie nie zabrakło pożywnych wędlin, ale też pełnych witamin warzyw. Oprócz smacznego posiłku uczniowie mieli szansę docenić jak przyjemne może być zasiadanie przy jednym stole z kolegami i koleżankami.