PROGRAM DLA SZKÓŁ

Od września 2017 r. został uruchomiony w Polsce unijny „Program dla szkół”, który zastąpił dotychczasowe programy „Mleko w szkole” oraz „Owoce i warzywa w szkole”.

Program ma na celu promowanie wśród dzieci zdrowych nawyków żywieniowych poprzez udostępnianie im mleka i produktów mlecznych oraz owoców i warzyw, tak, by od najmłodszych lat polubiły ich naturalny smak. Oprócz promowania zdrowej diety, pokazuje uczniom skąd wspomniane produkty pochodzą, jak są uprawiane i produkowane.

Dzieci uczą się dobrych nawyków żywieniowych, a w szczególności poznają walory diety bogatej w owoce, warzywa oraz mleko i produkty mleczne.

W nowym programie uczestniczą dzieci  z  klas I–V szkół podstawowych.
Aby zwiększyć atrakcyjność i skuteczność projektu rozszerzono katalog produktów, tak aby dzieci miały możliwość poznać i polubić nowe smaki. Program kreuje prozdrowotne postawy i zachowania uczniów, dlatego są im udostępniane produkty o wysokich walorach zdrowotnych, świeże i niskoprzetworzone:

  • owoce (jabłka, gruszki, truskawki, śliwki) i warzywa (marchew, rzodkiewki, papryka słodka, pomidorki, kalarepa),
  • mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne.
Skip to content